Avanzi di insalate che intristiscono nel frigo...senza che nessuno abbia voglia di farsi un'insalata. Insalate biologiche coltivate con una certa fatica, immagino, visto il tempo che fa, meritano di essere raccolte da una mano pietosa: quasi quasi mi commuovo...quasi quasi ci faccio una pasta...quasi quasi gli do un nome poetico per tirargli su il morale...
Fusilli dell'insalata salvata
per 4 persone
400 gr di fusilli (anche meno)
2 scalogni
3 piccoli cespi di insalate a scelta: riccia, radicchi...(evitate le lattughe che sono troppo delicate)
1/2 bicchiere scarso di vino bianco
100 gr of fresh goat cheese or 80 g of seeds matured
nutmeg oil
salt
fry in hot oil shallots chopped fine (if you prefer, you can add oil a little butter). In the meantime, wash well and cut into strips salads. Add the shallots and wine to raise the heat to evaporate, then lowered the heat and add fresh salads. Cut the cheese into cubes and when the salads have softened, turn off the heat and add very little nutmeg.
Bring to a boil a pot of water, add salt and throw the dough, a couple of minutes before cooking, save a ladle of cooking water on again the fire under the sauce and salad, drain the pasta and, off the heat, mix together the cheese cut into cubes.
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